top of page

TASARIM VE MÜHENDİSLİK

TASRIM VE MÜHENDİSLİK
Tasarım ve Mühendislik Nedir?

Tasarım ve Mühendislik, ürün geliştirmenin alt kollarından biri olup endüstriyel tasarım ve üretime uygun mekanik tasarımı içeren bir disiplinler arası bir uzmanlık alanıdır.

Endüstriyel Ürün Tasarımı, Plastik Parça Tasarımı, Mekanizma Tasarımı, Elektronik Bileşen Paketleme Tasarımı gibi uzmanlık alanlarının her biri Poligon Mühendislik’in tasarım ve mühendislik konusunda uzmanlık alanlarına girmektedir. Detaylı bilgi için bağlantıları takip edebilirsiniz.

TASRIM VE MÜHENDİSLİK
TERSİNE MÜHENDİSLİK
WASTE GRUP
TERSİNE MÜHENDİSLİK

Tersine Mühendislik Nedir?

Tersine Mühendislik meslek gruplarına göre farklı anlamlar içermektedir. İmalat sektörü için, imalatı yapılmış bir ürünün sayısallaştırma sistemleri kullanılarak CAD datasının oluşturulması işlemidir. Bir başka deyişle mühendislik sırlarının keşfedilmesidir.

Tersine Mühendislik Nasıl Yapılır?

Geriye dönük mühendislik için genellikle optik ve lazer tarayıcı sistemler kullanılmaktadır. Öncelikle tarama sistemi ile parçaya ait poligon data elde edilir. Elde edilen data üzerinden yazılımlar kullanılarak kesitler alınır. Alınan kesitler üzerinden taslaklar oluşturulur. Bu taslaklar katı veya yüzeyler oluşturularak nihai hale getirilir. Birkaç farklı yol izlenerek yapılabilir;

  • Sketch (taslak) tabanlı modelleme ile parametrik modelleme yapılabilir. Taslaklar üzerinden katı ve yüzeyler elde edilebileceği için taslaklar üzerinden yapılan değişiklikler tasarımın tümüne yansımaktadır.

  • Hızlı yüzey ile modelleme ile kolayca data oluşturulabilir.Tarama datası üzerinde düzenleme işlemi yapılır. (Boşlukların kapatılması, deformasyonların temizlenmesi, poligon sayılarının düzenlemesi, poligon geçişlerinin yumuşatılması veya keskinleştirilmesi gibi ) Sonrasında program otomatik olarak poligon data üzerine yüzey oluşturur.

Parça geometrisine, hassasiyetlere, maliyete veya uygulamaya göre uygun yöntem tercih edilir.

Bu iki işlem arasındaki fark ise birinin kontrollü elde edilen bir veri olması diğerinin ise yazılımın kendi algoritmasına göre ortaya çıkan veri olmasıdır.

WASTE GRUP
SİMÜLASYON VE ANALİZ

Dinamik Analiz Nedir?

Dinamik stres, deneyden (fiziksel bir bileşen üzerine sensör veya montaj sensörü) veya simülasyondan elde edilebilir.

 

Simülasyon kullanılarak, doğru dinamik gerilme hesaplaması için önce atalet kuvvetleri ve dış kuvvetler (örneğin, ortak reaksiyon kuvvetleri ve torkları) içeren temsili bir yük geçmişi oluşturulmalıdır.

 

Tipik olarak dinamik hareket analizi için kullanılmış olan çoklu vücut dinamik analiz yöntemleri mekanik sistemlerin dinamik yük analizi için kullanılabilir.

 

Dinamik modelin tüm gövdelerinin genellikle rijit olduğu varsayılır.

 

Bir taşıtın süspansiyon bileşenleri için sert gövde varsayımı, genellikle dayanıklılık için yapısal tasarımı desteklemek için makul derecede doğru analiz sonuçları verir.

SİMÜLASYON VE ANALİZ
Sonlu Elemanlar Analizi Nedir?
WASTE GRUP
Sonlu Elemanlar Analizi Nedir?

Sonlu elemanlar analizi (FEA), ürünün ya da bir sistemin güncel yaşam şartlarında kuvvet, darbe, titreşim, şok dalgası, ısı dayanımı, sıvı akışı gibi fiziksel şartlanmalarda nasıl tepki vereceğini ölçen ve sonuçlandıran analiz yöntemidir.

 

Sonlu elemanlar analizi ürünün koptuğu, yıprandığı veya tasarlandığı şekilde çalışıp çalışmadığını gösterir. Bu yöntem ürün geliştirme sürecinde kilit süreçlerden biridir.


FEA, gerçek bir nesneyi küçük küpler, prizmalar gibi çok sayıda (yüzbinlerce) sonlu elemanlara (mesh) bölerek çalışır. Bu yöntem her bir mesh yapının fiziksel şartlar altında matematiksel denklemler aracılığıyla durumunu inceler.

 

Bir üst matematiksel denklemler ise tüm bu mesh yapılarının bütünsel olarak inceler. Sonlu elemanlar analizi, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok fiziksel etkiden etkilenen ürünlerin davranışını tahmin etmeye yardımcı olur:


1.    Mekanik stres
2.    Mekanik titreşim
3.    Yorgunluk
4.    Hareket
5.    Isı transferi
6.    Sıvı akış
7.    Elektrostatik
8.    Plastik enjeksiyon kalıplama

bottom of page